HILL HOUSE

Single Family Residential

New Construction
5,100 SF
Holmdel, NJ

Embedded in a steep hill, this Passive House is built entirely from insulated concrete forms (ICF’s) used to buttress the surrounding landscape. The rear of the building is wedged into the earth while the southeastern walls are exposed to the sun. Large glazing at living spaces and ample exterior decks take advantage of morning and midday solar gain. The careful consideration for solar orientation is accentuated by a roof-mounted PV array, offsetting the project’s minimal energy use. Designed for the homeowner to age-in-place, Hill House makes use of same-level living and sleeping, no-step entries, and gracious support spaces. The plan also includes integrated, yet private accommodations for multiple family generations to live beneath a single roof.

PROJECT STRATEGIES 

Passive House (PHIUS)+ Source Zero Energy Certification

-1.95 pEUI 
20 kW Roof-top solar PV array
Energy Recovery Ventilation
Foam-free assemblies
All electric systems
Reduced heating and cooling system size
Energy-Star appliances
High interior air quality

CONTRIBUTORS:

Energy Modeler & Consultant: Tight Bild